dilluns, 24 de novembre del 2014

El llegat de Nicole Fenosa arriba al Vendrell i s’incorpora al patrimoni de la Fundació Fenosa

Dos anys i set dies després del traspàs de Nicole Fenosa (París, 13 de novembre de 2012), ahir dijous, 20 de novembre, va arribar al Vendrell el primer transport amb les obres del seu llegat, que configuren la col·lecció Fenosa i que varen ser donades a la Fundació Apel·les Fenosa, amb seu al Vendrell.

Aquest primer lliurament l’integren 178 escultures en bronze d’Apel·les Fenosa de totes les èpoques, 36 peces antigues de diverses cultures i 28 obres d’autors diversos que decoraven el seu domicili parisenc, al Boulevard Saint-Jacques. Entre aquest conjunt d’obres, en destaquen quatre de Pierre Bonnard: dues escultures, una pintura de joventut i un dibuix de gran format que Apel·les Fenosa va tenir sempre a la capçalera del seu llit. També hi ha dues aquarel·les de Maria Helena Vieia da Silva; diverses pintures de Jean Pougny, fundador del suprematisme; una obra de Canaletto de 1740, Un village sur la rivière Brenta; una creu medieval d’argent; una copa que va conservar Victor Hugo; tres rajoles medievals regalades per Tristan Tzara; un objecte trobat de Paul Éluard; ceràmiques japoneses de l’època Tang, i terracotes de Satsuma. A tot això s’hi suma una quantitat important de documentació.

Segons va explicar ahir el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel García, han calgut dos anys de tràmits burocràtics molt complicats i de treballar amb molta pulcritud documental i jurídica, sota una acurada vigilància del govern francès, per poder portar el llegat fins al Vendrell. S’ha vist complerta així la voluntat de Nicole Fenosa perquè tot el llegat artístic del matrimoni es diposités a la seu de la Fundació, a la casa del Portal del Pardo del Vendrell. Tant el primer tinent d’alcalde, Benet Jané, com el regidor de Cultura, Albert Solé, van destacar la importància i la responsabilitat que la Fundació i el Vendrell rebin aquest patrimoni excepcional, i alhora van ressaltar la generositat de Nicole Fenosa a l’hora de cedir el seu llegat.


Tot aquest material s’estudiarà i catalogarà en els propers mesos i l’any vinent s’exposarà en una mostra que tindrà lloc a la Fundació l’estiu del 2015. També, amb molta probabilitat, l’estiu vinent arribarà al Vendrell un segon transport amb escultures de gran format d’Apel·les Fenosa, que completaran la col·lecció.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada